ECO gedenktekens

Het milieu en de klimaatverandering is in een snel tempo heel actueel geworden. Er is steeds meer vraag naar ecologisch verantwoorde producten en materialen. Er is een ontwikkeling gaande waarbij steeds meer duurzame materialen worden gebruikt.

Bij grafbedekkingen is dit nog relatief nieuw. 99 % wordt gemaakt van natuursteen. Dat wordt op ongekend grote schaal gewonnen uit steengroeven uit onder andere India. Vaak onder op zijn minst dubieuze omstandigheden. Houten grafmonumenten worden gemaakt van hardhout vanwege de duurzaamheid. Veelal geen FSC. Alternatieven waren er eigenlijk niet.

Of toch een alternatief?

In de woningbouw, wegenbouw en huizenbouw wordt al enige jaren duurzaam Accoya® hout gebruikt. 100% FSC! Het viaduct over de A7 bij Sneek is een bekend voorbeeld. De timmerfabriek waar wij ons hout inkopen maakt tegenwoordig houten kozijnen voor de woningbouw van Accoya® hout. Onbehandeld! De eigenaar (Pim van Bree van timmerfabriek Bolder uit Didam) heeft ons hierover vertelt.

Wat is het precies?

De productie van Accoya® is gebaseerd op het proces van houtacetylering. Wetenschappers hebben bewezen dat dit modificatie proces een ongelooflijk effectieve methode is om de technische eigenschappen van hout te verbeteren. Accoya® is de merknaam van dit hout. Het is buitengewoon rotbestendig en uiterst vormstabiel in wisselende klimaten. Tijdens de modificatie worden geen giftige stoffen gebruikt en komen er dus ook geen giftige stoffen in het hout.  Accoya® is tot in de kern gemodificeerd en heeft dus overal evenveel bescherming. Het is ideaal voor kozijnen, deuren, gevelbekleding, terrassen en toepassingen in de grond-weg en waterbouw en dat zonder het gebruik van conserveermiddelen. Accoya® hout heeft een klasse 1 duurzaamheid en overtreft daarmee zelfs de meest duurzame tropische hardhoutsoorten. Met een garantie van 50 jaar bovengronds of 25 jaar in grond/water contact.

Wat is acetylering?

Houtacetylering werkt door de celstructuur van het hout te veranderen waarbij de celwanden “geblokt” worden voor vochtopname. Deze modificatie vermindert het vermogen van het hout om water te absorberen in de celwanden met ongeveer 80%, wat de dimensie stabiliteit enorm verbetert, hetgeen resulteert in hout dat minder onderhoud vereist. Een 100% natuurproduct.

Een milieuvriendelijk gedenkteken!

Onder al onze monumenten maken wij een fundatie van kunststof. Een alternatief voor (gewapend) beton. Dit is geperst composiet van gerecycled plastic. Ongelofelijk sterk én duurzaam. De combinatie van Accoya® hout samen met dit kunststof maken onze gedenktekens tot zeer milieuvriendelijke, ecologisch verantwoorde, en toch zeer duurzame gedenktekens. Twee verschillende producten bij twee verschillende bedrijven. Beide hebben ze hart voor het milieu en staat duurzaamheid hoog in het vaandel!

houten gedenktekens van Accoya hout

Houten kruis van Accoya hout. Met facet afwerking. De tekst is gegraveerd en ingekleurd.

houten gedenktekens van Accoya hout

Houten kruis van Accoya hout met een dakje. De tekst is gegraveerd en ingekleurd.

houten gedenktekens van Accoya hout

Houten kruis van Accoya hout. De tekst is gegraveerd en ingekleurd.

houten gedenktekens van Accoya hout

Accoya® hout in combinatie met glas.

houten gedenktekens van Accoya hout

houten kruis met omlijsting gemaakt van Accoya® hout. 100% FSC en zeer duurzaam.

houten gedenktekens van Accoya hout

Houten kruis met gebogen zijkanten.

houten gedenktekens van Accoya hout

Los naambord op een standaard van kunststof en RVS. De tekst is gegraveerd in ingekleurd.

houten gedenktekens van Accoya hout

Los naambord op een standaard van kunststof en RVS. Het kan eenvoudig zelf worden geplaatst.

houten gedenktekens van Accoya hout

Houten omlijsting van Accoya® hout als grafbedekking.

houten kruis, Accoya hout

houten gedenkteken, kruis gemaakt van Accoya® hout. 100% FSC. Zeer duurzaam en ecologisch verantwoord.

houten kruis, Accoya hout

houten gedenkteken, kruis gemaakt van Accoya® hout. 100% FSC. Zeer duurzaam en ecologisch verantwoord.

houten grafmonument gemaakt van Accoya balken

Massieve balken verlijmd tot een kopmaat van 15 bij 15 cm en 200 cm lang.

Accoya hout gebouw

De gevelbekleding is gemaakt van Accoya® hout. Onbehandeld, zeer duurzaam en onderhoudsarm.

Accoya® hout interieurbouw

Prachtige toepassing van deze houtsoort.

Accoya hout woningbouw

Kozijnen en deuren zijn gemaakt van Accoya® hout.

houten gedenktekens van Accoya hout

Lichte vergrijzing van Accoya® hout na een jaar.

houten gedenktekens van Accoya hout

Een proefstuk Accoya® hout. Het is verlijmd en geschroefd. Het is onbehandeld en niet onderhouden. Het heeft een jaar buiten gelegen.

De gespecialiseerde bedrijven op een rijtje.

Het Accoya® hout wordt bewerkt door een bedrijf uit Arnhem. Accsys Technologies PLC. Klik op het logo om direct naar de website te gaan. Hier wordt duidelijk uitgelegd wie ze zijn en wat ze doen. Klik op het Accoya® logo voor heldere uitleg over het product.

Het kunststof wordt geleverd door Save Plastics. Een bedrijf dat voorop loopt als het gaat om het vervangen van milieu belastende materialen. Bekijk de website en zie de resultaten.

Beide bedrijven zijn gevestigd in Arnhem. Ze zitten op hetzelfde bedrijvenpark, Kleefse Waard. Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is een prijswinnend bedrijventerrein dat duurzame en energie-gerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt.